THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, December 28, 2011

Kunci Kejayaan

Assalammualaikum sahabat.. Indahnya cuaca. Bersyukur masih diberikan nyawa untuk benafas, menjalan kan hidup dan yang paling penting iaitu BERJIHAT. MasyaAllah.. Hebatnya Allah.. Baiknya Allah.. =D
Kita mulakan cerita kita seperti biasa dengan doa yang boleh dikongsi.


Berdasarkan tajuk yang ana bawak.
Setiap kejayaan pasti ada suka dan dukanya. Sebelum kita ingin sampai ke puncak kita perlu mendaki dahulu. Dan sebelum mendaki kita perlu ada cita-cita dan harapan. Perkara yang perlu kita lakukan ialah sematkan didalam minda (ANGAN-ANGAN). Pikirkan kejayaan yang optimum.
Setelah itu barulah kita mulakan perjalanan kita. Sama ada dengan berjalan, berlari , atau apa sahaja. Kita perlu ada startegi yang baik untuk mudah dan cepat sampai ke puncak.
BAGAI MANA??
Kita boleh jadikan sasterawan-sasterawan, ilmuan-ilmuan,dan orang-orang terdahulu sebagai panduan. Jika dalam proses/pejalanan kita itu selalu terseleweng dari landasan (ibarat kereta api yang tersasar dari landasann-Nya) maka, sudah pasti kita tidak akan sampai ke puncak.
Tetap segala rintangan dan halangan bukan lah satu alasan untuk kita sentia berputus asa. Tetapi ia adalah satu kayu ukur bagi kesabaran dan usaha kita sendiri.
Allah memberi kita pilihan jalan yang kita ingi ikuti. Sama ada yang baik atau yang buruk. Ibarat belayar di lautan. Kita gunakan kompas untuk menetukan arah dan angin sebagai sumba untuk menggerakkan kapal layar tersebut. Ini bertujuan untuk mencapai Matlamat kita.
Terdapat juga beberapa JALAM/KUNCI untuk mencapai Kejayaan. Ana akan kongsikan sikit demi sikit. Mengikut kemampuan ana untuk meluangkan masa menulis. 

JALAN / KUNCI pertama ialah BETULKAN NIAT. Kerana setiap perkara itu bergantung kepada niat itu sendiri.  (hadis NIAT)

                
Oleh sebab itu, niatkanlah kebaikan dalam setiap amala. Dan lakuakan kebaiakan kepada setiap orang dan tinggalakan kejahatan.
GERAK KERJA dan KESUNGGUHAN ialah usaha utama dalam memulakan langkah menuju kemuliaan, penawar bagi mengubati dirimu, terapi bagi penyakitmu (malas), bahkan perkara ini ialah asset yang tertinggi bagi antuma. Maka antuma perlu hindari sikap malas dan suka menangguh. Antuma juga perlu mulakan kerja yang paling penting kemudian yang kuarang penting.
Kerja yang bersistematik ialah jalan menuju kejayaan, dan meletakkan sesuatu pada tempatnya ialah suatu tuntutan bagi orang yang Berjaya. Adapun tergopoh-gapah adalah sifat yang dicela.
Antuma juga perlu hindari perasaan jemu dan bosan, kerana perasaan ini tidah mendatangkan sebarang hasil, manakala perasaan bosan tidak memberi antuma sebarang penghormatan.
Jalan terbaik ialah banyakkan bersabar dan tetapkan pendiriaan antuma.

Next?? TUNGGU... InsyaAllah.. Wasalam..
0 comments: